Mi történik a szűrésen?

2017-10-27

Mi történik a szűrésen? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva


Ma Magyarországon mindenki számára elérhető a teljesen anonim, ingyenes HIV-szűrés. Mind a 19 megyében található szűrőállomás, négy nagyobb városban (Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsen) pedig a HIV-fertőzöttek ellátására szakosodott egészségügyi ellátóközpont is. Így mindenkinek lehetősége van hosszú, költséges utazás nélkül elvégeztetnie a tesztet.

 

Az anonim szűrőhelyeken a szűrés elvégzéséhez semmilyen azonosító dokumentum nem szükséges, a vizsgálat egy jelszó megadásával történik, és az eredményt is a jelszó bemondásával kapod meg.

 

A szűréseken használt tesztek nem magát a vírust mutatják ki, hanem a vírus jelenléte miatt a szervezetedben termelődő ellenanyagok jelenlétét.

A megfertőződés után azonban el kell telnie kb. 3-4 hétnek, mire ezek az anyagok elkezdenek termelődni: ezt az időszakot nevezik ablakperiódusnak. Ha egy konkrét szexuális együttlét miatt, vagy egy korábbi, esetlegesen HIV-fertőzött szexpartnered miatt vennél részt a szűrésen, érdemes megvárnod az ablakperiódus leteltét. (Azaz ha egy augusztus végi éjszakán történtek miatt aggódsz, legjobb, ha október elején mész el a szűrésre.)

 

Magyarországon az ingyenes szűréseken az alábbi teszttípusokkal találkozhatsz:

 1. Gyorsteszt
  A gyorstesztes szűréshez egy egyszer használatos eszközzel két csepp vért vesznek az ujjbegyedből. Az eredményt 20 percen belül megkapod. Amíg a vizsgálati eredmények elkészülnek, a tanácsadó személyzet szívesen válaszol a kérdéseidre. Gyorsasága ellenére a gyorsteszt rendkívül pontos: 99% feletti érzékenységet mutat. Ha a teszt nem reagál, azaz nem mutat eltérést, az azt jelenti, hogy – a 3-4 hetes ablakperiódust figyelembe véve – kb. egy hónappal a teszt elvégzése előtt HIV-negatív voltál.
 2. Standard „vérvételes” teszt
  A standard HIV-szűrést a vénádból vett vérrel végzik el. A levett vért egy egyedi vonalkóddal ellátott egyszer használatos vákuumcsőben tárolják. Az eredmény a vérvétel után 7-12 nappal – elektronikus úton – kóddal ellátva érkezik vissza a szűrőhelyre. Ezt csak Te veheted át személyesen! Az egészségügyi adat bizalmas, ezért levélben vagy telefonon nem kapod meg a teszt eredményét.

 

Külföldön és néhány hazai szűrőhelyen is használnak már olyan HIV-teszteket, amelyekkel nyálból is kimutatható a fertőzés, illetve olyan vérvételes, nem ellenanyagos „korai” tesztek is léteznek, amelyekkel már az ablakperiódusban is kiszűrhető a vírus jelenléte.

 

TUDTAD?

A HIV-vírus kimutatására csak a speciálisan erre a célra kifejlesztett, hivatalos szűrőpontokon vagy szűréseken elérhető tesztek alkalmasak. Az interneten megrendelhető gyorstesztek közül sok nincs hivatalosan bevizsgálva, eredményük megbízhatatlan lehet, ráadásul – a hivatalos szűrésekkel ellentétben – nem is ingyenesek, tehát a saját érdekedben ne vásárolj ilyeneket, és ne bízz meg bennük!

Az állandó szűrési helyszíneken kívül gyakran szerveznek szórakozóhelyeken, rendezvényeken is ingyenes, anonim szűréseket. Az aktuális helyszínekről és időpontokról itt tájékozódhatsz.


Legutóbbi hozzászólások


  Archívum


  Kategóriák

  • Nincs kategória